Gert Meijer (47) uit Dedemsvaart is al bijna 30 jaar in dienst bij Smit Schoonmaak en Dienstverlening gevestigd aan Den Hulst in Nieuwleusen.
Niks bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat hij al een kwart eeuw werkt via de Wet Werk en Arbeidsondersteuning Jongegehandicapten (Wajong). Veel jonge mensen met een beperking kwamen terecht in een sociale werkplaats, Gert werd bijna 30 jaar eeuw geleden in het diepe gegooid bij een commercieel bedrijf. Dertig werken via Wajong is vrij bijzonder. Op zijn achttiende kwam Gert via via bij Smit terecht. Hij kon meteen aan de slag. Ondernemer Marcel Smit kreeg en krijgt loonkostencompensatie van het UWV; een vergoeding voor het minder presteren van een Wajonger ten opzichte van een niet beperkte collega. Wajongers moet je vaak langer begeleiden. Gert krijgt een normaal salaris en draait mee met zijn collega’s als hij op klus gaat. Kantoorpanden, scholen, instellingen, Gert maakt ze al een kleine 30 jaar schoon. Hij haalde tijdens zijn carrière zijn rijbewijs en dus heeft hij ook nog eens zijn eigen bus.
“Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Geen dag is hetzelfde”, zegt de Dedemsvaarter die vlak na zijn geboorte een hersenbloeding kreeg, daardoor licht beperkt is en met een van zijn handen minder kan. “Ik ken wel mensen die op een sociale werkplaats werken. Dat is op zich prima, maar het lijkt mij eentonig. Nu doe ik elke dag wat anders, kom ik andere mensen tegen. Ik zie de Wajong niet als iets minderwaardigs. Ik vind het juist goed dat ik op deze manier tussen andere collega’s kan werken “.
Ondernemer Smit: “Het is goed dat er sociale werkplaatsen waren voor arbeidsgehandicapten, maar iemand met een beperking kwam er wel vaak zichzelf tegen als je snapt wat ik bedoel. In een regulier bedrijf kan een Wajonger zich optrekken aan zijn collega’s. Dat werkt in het geval van Gert”.
“Vandaag de dag zie je dat sociale werkplaatsen, als gevolg van de participatiewet, mensen met een beperking, met uitzondering van de gevallen die een beschutte werkplek nodig hebben, onder brengen bij het reguliere bedrijfsleven. Dertig jaar geleden was het omgekeerd. Er was veel weerstand om een Wajonger in dienst te nemen. Ze moesten beschut werken”, zegt Smit die meerdere werknemers via de Wajong heeft rondlopen. Door flink te investeren in deze mensen heb je er zeer trouwe, loyale werknemers aan. Het lukt overigens niet bij alle kandidaten. Het duurt soms jaren voordat ze helemaal geïntegreerd zijn in je bedrijf. Dat kost tijd en dus geld.
Het grote voordeel van Wajongers is dat ze erg trouw zijn.
Op den duur zijn ze daardoor van grote waarde voor je bedrijf. Omdat daar soms jaren overheen gaan durven veel ondernemers het niet aan. Het is een langetermijninvestering. Ik raad collega’s aan het wel te proberen en dan vooral uit maatschappelijk oogpunt”.